Waarom je beter geen filterzand gebruikt in je aquarium

 

Sinds enkele jaren is filterzand als aquariumbodem bij hobbyisten erg in opgang. De reden waarom filterzand gebruikt wordt is omdat het idee bestaat dat het zuiverder is dan aquariumzand. Filterzand lijkt misschien een goedkope en praktische oplossing als bodembedekking in je aquarium, maar er zijn een aantal belangrijke redenen waarom we bij Koi&co vinden dat je dit beter kunt vermijden.

Ten eerste is filterzand niet ontworpen voor aquariums. Het wordt vaak gebruikt in zwembadfilters en heeft een andere korrelstructuur. Soms is het te fijn, waardoor het de watercirculatie in je aquarium belemmert. Dit kan leiden tot zuurstofarme door zones in de bodem waar schadelijke gassen, zoals waterstofsulfide, zich ophopen. Die gassen zijn niet alleen slecht voor je vissen, maar verstoren ook het biologische evenwicht in je aquarium.

Een ander probleem is dat filterzand vaak scherpe deeltjes bevat.  Dit zand is namelijk gemaakt om goed in mekaar te haken. De scherpe steentjes zijn gevaarlijk voor bodembewonende vissen en ongewervelden, zoals algeneters, garnaaltjes of meervallen. Deze dieren graven of schuren over de bodem, en hun delicate huid en mond wordt hierdoor continu beschadigd.

Daarnaast kan de chemische samenstelling van filterzand variëren. Het is soms behandeld met stoffen die in een aquarium schadelijk kunnen zijn, zoals zware metalen of ongewenste mineralen. Dit kan de waterkwaliteit aantasten en gezondheidsproblemen veroorzaken voor je vissen en planten.

Een betere keuze is aquarium-specifiek zand of grind. Deze zijn speciaal ontworpen om veilig te zijn voor je vissen, zorgen voor een goede watercirculatie en geven geen schadelijke stoffen af aan het water. Bovendien is dit materiaal niet duurder dan filterzand. Zo creëer je een stabiel, gezond ecosysteem waar al je aquariumbewoners van profiteren. Het gebruik van de juiste materialen maakt een wereld van verschil!