Moet ik de vijverfilter uitschakelen?
Elke winter vragen vijverbezitters zich af: moet ik de filtering van mijn vijver stoppen in de wintermaanden? Dit blijft in het najaar een wederkerend hot topic en er zijn uitgesproken meningen over. Terwijl de winterkou zijn intrede doet, vertraagt het metabolisme van veel vijvervissen, en dit heeft invloed op de manier waarop je vijveronderhoud aanpakt. Bij Koi&co delen we graag onze ervaring en enkele adviezen om je te helpen beslissen wat voor jouw vijver het beste is.
Wanneer blijf je best filteren?
Heb je een ondiepe vijver, een vijver met veel visbezetting of bij een milde winter, kun je overwegen om het filtersysteem op een lagere stand te laten draaien. De betere pompen passen automatisch hun debiet aan. Vermijd watercirculatie aan de oppervlakte. Dit voorkomt dat de bovenste waterlaag te snel afkoelt en geeft de vissen een stabielere omgevingstemperatuur. Probeer je filter zo goed mogelijk te beschermen tegen de vorst. Een oud donsdeken met een zeil over kan wonderen doen. Let er wel op dat je isolatie droog blijft want nat materiaal isoleert veel slechter dan droog.
Waarom zou je je filter dan uitschakelen in de winter?
Zodra de watertemperatuur onder de 4°C komt, gaan de meeste vissen ze in een soort winterslaap. Dit geldt vooral voor soorten zoals koi en goudvissen e.d. Steuren vormen hierop een uitzondering en blijven actief. Deze vissen moet je ook in het putje van de winter regelmatig blijven voeren. Maar voor het grootste deel hebben je vissen in deze periode maar heel weinig voedsel nodig, en omdat er minder afvalstoffen in het water komen, kun je overwegen je filtersysteem tijdelijk uit te schakelen.
Het uitschakelen van je filtersysteem in de winter kan je doen om schade aan je apparatuur te voorkomen. Wanneer het hard vriest, kunnen leidingen of het filtersysteem zelf bevriezen, wat schade veroorzaakt en vaak ervelende reparaties met zich meebrengt.
Je vanzelfsprekend ook wat elektriciteit besparen, maar dat doe je beter met deugdelijk materiaal te kopen.
Een ander punt om rekening mee te houden is een waterval of fontein. Deze kunnen snel bevriezen. Hierdoor ontstaan hele mooie ijs sculpturen, maar meestal gaat er ergens iets overlopen of verstoppen zodat je water verliest.
Daarnaast kan stromend water de temperatuur in de vijver verder verlagen, wat je vissen onnodig belast.
UV-filters in de winter
UV-filters houden het water helder door algenbloei te remmen, maar in de winter zijn eencellige algen minder effectief. Korte dagen en koud water. Hierdoor kun je dit toestel in de winter als je wil uitschakelen en indien mogelijk loskoppelen.
Het belang van een wak in het ijs.
Wanneer je vijver in de winter dichtvriest, is het nodig om een klein stuk ijsvrij te houden. Zo kunnen schadelijke gassen, die ontstaan door afbraakprocessen op de vijverbodem en door het ademen van je vissen, ontsnappen. Een luchtpomp helpt bij het openhouden van een klein deel van het wateroppervlak. Je kunt de beluchter best iets hoger in het water hangen, zodat de koudere bovenste waterlagen zich niet mengen met de warmere lagen onderaan. Ook een drijvende ijsvrijhouder of vijververwarmer is een goede oplossing, vooral voor kleinere vijvers waar het water sneller bevriest.
Tips voor het onderhoud van je filter en pomp
Wanneer je besluit het filtersysteem uit te schakelen zorg dan dat je, je filter goed schoongemaakt is en dat er geen water achterblijft. Stilstaand water in het filter kan bevriezen en schade veroorzaken. Bekijk ook dat de filter niet terug kan vol regenen. Wil je de pomp uit voorzorg uit de vijver halen? Maak ze schoon met een aangepast product en plaats ze in een bak water zodat de dichtingen niet uitdrogen. De glazen kwarts van de UV-unit is eg gevoelig voor vorst. Verwijder dit toestel en berg hem proper op om beschadiging te voorkomen. Kijk of er geen water in de leidingen achterblijft, vooral als je vijverinstallatie bovengronds staat. Bevroren leidingen kunnen scheuren en tot dure en soms moeilijke herstellingen leiden.
Hoe houd je de waterkwaliteit in stand?
Zodra de winter goed inzet, vertraagt ook de biologische activiteit in het water. Hoewel de filtratie lager staat of zelfs uit is, blijft het belangrijk om de waterkwaliteit regelmatig te controleren. Ook bij heel koud water kunnen giftige stoffen zoals ammoniak zich ophopen, zeker als er veel vissen in de vijver aanwezig zijn. Gebruik een watertestkit om deze niveaus regelmatig te meten, zodat je tijdig kunt ingrijpen als dat nodig is.
En de vissen?
In de winter zakken de vissen af naar de bodem van de vijver, waar het water het warmst blijft. Let er daarom op dat de diepte van je vijver minimaal 90 cm is; dit biedt de vissen een veilige plek waar ze beschermd zijn tegen de ergste kou. Moet het nu lukken dat water op zijn zwaarst is bij 4°c. Het relatief zwaar water zakt naar beneden en blijft warmer.
Het kan verleidelijk zijn om het ijs te breken wanneer de vijver volledig dicht vriest, maar doe dit nooit! Het veroorzaakt een schokgolf die dodelijk kan zijn je vissen. Moet je toch een gat maken zet dan een kookpot met heet water op het ijs en het zal er wel door smelten. Gebruik liever een luchtpomp of een andere ijsvrijhouder om opening te behouden.
Winterklaar maken met Koi&Co
Of je nu twijfelt of je de filter moet uitzetten, of niet zeker weet welke luchtpomp je nodig hebt, bij Koi&co staan we klaar om je persoonlijk advies te geven. Met onze ruime ervaring helpen we je om de winter optimaal door te komen met een gezonde vijver en vissen die in goede conditie blijven. Aarzel niet om ons te raadplegen, we denken graag met je mee! Indien je het niet ziet zitten of weet je niet goed hoe er aan te beginnen kan je ons inschakelen om bij je thuis een en ander voor je te regelen. Onze contactgegevens vind je hier.
Maak je vijver winterklaar met de juiste maatregelen, en geniet ook in het voorjaar van een heldere, gezonde vijver vol levendige vissen.