Het winterklaar maken van je traditionele (zwem)vijver

De belangrijkste aandachtspunten

We beleven momenteel nog een prachtige nazomer, maar aan alle mooie liedjes komt vroeg en hopelijk laat een einde. De herfst is in aantocht en dat betekent dat het tijd is om je vijver winterklaar te maken. Een vijver biedt het hele jaar door veel plezier, maar in deze periode heeft hij wat extra aandacht nodig om ervoor te zorgen dat alles in het voorjaar snel weer in topvorm is. De overgang naar de koude maanden vraagt om enige voorbereiding: van het in balans houden van de waterwaarden tot het verwijderen van overtollig slib en bladeren. Hieronder vind je enkele van de belangrijkste zaken die je kan doen om je vijver klaar te maken voor de winter.

1. Waterwaarden in balans brengen

De waterkwaliteit is cruciaal, ook in de winter, ook wanneer het leven in je (zwem)vijver vertraagt. Voor de winter is het belangrijk om de waterwaarden in balans te brengen, zodat de vijver gezond blijft. De belangrijkste waarden waar je op moet letten zijn:

  • pH-waarde: De ideale pH-waarde ligt tussen 6,8 en 8.3. In de winter mag de pH wat aan de hogere kant zijn, omdat er minder activiteit is van planten en vissen.
  • Gh : Dit zijn de totale hardheid (GH) De GH moet rond de 8-12 dH liggen. Eerder aan de hoge kant want in de winter is er veel regen en weinig verdamping waardoor de Gh vanzelf zakt.
  • Kh; De carbonaathardheid (KH) van het water. De KH ligt best tussen de 6-10 dH. Een te lage Kh-waarde kan leiden tot verzuring van het water, wat schadelijk is voor het biologische evenwicht in de vijver. Wanneer de planten in rust zijn is 6 voldoende.
  • Ammonium en nitriet: Deze stoffen mogen niet aanwezig zijn in een gezonde vijver. Teveel ammonium of nitriet kan duiden op een onvoldoende filtering, wat schadelijk is voor de vissen en planten.

Meet de waterwaarden regelmatig en pas ze indien nodig aan door middel van geschikte waterbehandelingsmiddelen. Vanzelfsprekend ben je bij Koi&co welkom voor de nodige adviezen. Vergeet je waterstaaltje niet mee te brengen.

2. Bladeren en ander organisch afval verwijderen

In de herfst kunnen bladeren en takken in je vijver terechtkomen en op de bodem zinken. Als deze bladeren blijven liggen, breken ze af en zorgen ze voor een overmaat aan voedingsstoffen in het water. Dit kan leiden tot algenbloei en een verslechterde waterkwaliteit in het voorjaar.

  • Bladeren scheppen: Verwijder regelmatig bladeren met een fijnmazig schepnet. Dit voorkomt dat ze naar de bodem zinken en slib vormen.
  • Vijvernet: Een simpele oplossing is het plaatsen van een vijvernet over je zwemvijver. Dit voorkomt dat bladeren in het water terechtkomen en het maakt het opruimen veel gemakkelijker.

Door het water vrij te houden van organisch afval blijft je zwemvijver helder en gezond, zelfs tijdens de wintermaanden.

3. Verwijderen van slib

Slibophoping kan voor problemen zorgen als het blijft liggen gedurende de winter. Slib bestaat uit organisch materiaal, zoals afgevallen bladeren, plantenresten en visafval, dat op de bodem van de vijver zinkt. Wanneer het blijft liggen, kan dit afbreken en schadelijke stoffen zoals fosfaten en ammoniak vrijgeven, wat de waterkwaliteit aantast.

Er zijn verschillende manieren om slib te verwijderen:

  • Mechanisch verwijderen: Gebruik een slibzuiger of een schepnet om het slib van de bodem te halen. Zorg ervoor dat je voorzichtig werkt om de balans in de vijver niet erg te verstoren.
  • Biologische slibverwijderaars: Er zijn speciale biologische middelen die het slib helpen afbreken zonder het ecosysteem van je zwemvijver te verstoren. Deze middelen bevatten micro-organismen die organisch materiaal verteren.

Het regelmatig verwijderen van slib is essentieel om een gezonde vijver te behouden, vooral wanneer het koud wordt en het natuurlijke afbraakproces vertraagt.

4. Planten snoeien en verzorgen

Planten in en rondom de zwemvijver spelen een belangrijke rol in het in stand houden van een gezond ecosysteem. In de winter gaan de meeste planten in rust, maar voordat de kou intreedt is het belangrijk om ze goed te verzorgen.

  • Oeverplanten snoeien: Snoei de afgestorven delen van oeverplanten zoals riet en lisdodden. Door ze terug te snoeien tot net boven de waterlijn, voorkom je dat Door planten op de juiste manier te snoeien en verzorgen, voorkom je dat ze in de winter te veel organisch afval achterlaten.

5. Bacteriën toevoegen voor een gezond biologisch evenwicht

Tijdens de wintermaanden vertraagt de activiteit van bacteriën in je vijver door de lage temperaturen. Deze bacteriën zijn echter essentieel voor het afbreken van organisch afval en het omzetten van schadelijke stoffen, zoals ammoniak.

  • Winterbacteriën: Het toevoegen van speciale winterbacteriën kan helpen om ook tijdens de koude maanden het biologische evenwicht in je zwemvijver te handhaven. Deze bacteriën zijn bestand tegen lage temperaturen en blijven actief, zelfs wanneer het kouder wordt.
  • Regelmatige dosering: Volg de instructies van de fabrikant en voeg bacteriën regelmatig toe. Dit voorkomt een ophoping van schadelijke stoffen en zorgt ervoor dat je vijver klaar is voor de lente.

6. Extra tips voor het winterklaar maken van je zwemvijver

  • Zorg voor voldoende doorstroming: In de winter kan de circulatie van het water verminderen. Controleer of de pomp goed werkt en of de doorstroming niet wordt geblokkeerd door planten of slib.
  • Vorstbescherming: Overweeg om een ijsvrijhouder te gebruiken. Dit voorkomt dat de vijver volledig dichtvriest en zorgt voor voldoende zuurstofuitwisseling.

Conclusie

Het winterklaar maken van een traditionele zwemvijver vereist wat aandacht op het moment dat we juist minder in de tuin gaan vertoeven, maar het is essentieel om ervoor te zorgen dat je vijver gezond blijft en in het voorjaar weer prachtig helder is. Door de waterwaarden te controleren, slib en bladeren te verwijderen, planten te snoeien en bacteriën toe te voegen, bescherm je het ecosysteem van je vijver in de koudere periode. Met de juiste voorbereidingen kun je in het voorjaar weer volop genieten van een stralend schone zwemvijver.