Gebruik van zout in de vijver in de winter:

Wel of niet doen?

De winter heft zo zijn uitdagingen voor de vijverliefhebber, vooral als het gaat om het gezond houden van de vissen en het beschermen van de vijverinstallatie. Een vraag die vaak gesteld wordt, is: “Moet ik zout toevoegen aan mijn vijverwater in de winter?” Bij Koi&Co begrijpen we dat dit een onderwerp is dat tot veel discussie leidt. Hoewel zout zeker voordelen kan hebben, zijn er ook een aantal kanttekeningen. Laten we samen de voor- en nadelen doornemen, zodat je een goed geïnformeerde keuze voor jezelf kunt maken.

Waarom zout toevoegen aan de vijver in de winter?

Vijverzout wordt vaak gebruikt als een soort allround ‘middel’ in de vijverwereld. Het biedt bepaalde voordelen voor het welzijn van de vissen en heeft in de winter ook enkele interessante eigenschappen.

  1. Ondersteunt de slijmlaag van de vissen
    Vissen hebben een natuurlijke slijmlaag die hen beschermt tegen bacteriën en parasieten. Zout in lage concentraties kan deze slijmlaag versterken, waardoor vissen beter beschermd zijn tegen infecties die in koudere maanden soms actiever zijn. Dit is met name nuttig als er reeds gezondheidsproblemen zijn of wanneer de vissen gevoeliger zijn voor infecties door temperatuurschommelingen.
  2. Ondersteuning van elektrolytenbalans
    Zout helpt bij het handhaven van een gezonde elektrolytenbalans, wat essentieel is voor het functioneren van spieren en zenuwen. Wanneer vissen gestrest zijn of door ziekte verzwakt raken, kan zout de opname van deze elektrolyten bevorderen, wat bijdraagt aan hun algehele gezondheid.
  3. Verhoogt de osmotische druk dan het vijverwater
    Bekijk een vis als een spons die heel de tijd water opneemt. Door zout toe te voegen gaat dit in mindere maten gebeuren en moeten de nieren van de vissen minder werken wanneer ze in een toestand van verlaagd metabolisme zijn.
  4. Helpt bij stressvermindering
    Vijvervissen, vooral koi en goudvissen, kunnen tijdens de wintermaanden last hebben van stress. Dalende temperaturen, minder voeding en veranderingen in de waterkwaliteit kunnen zorgen voor een verzwakt immuunsysteem. Een lage concentratie zout kan de stress bij vissen verminderen en hun weerstand verhogen.
  5. Voorkomt bevriezing van apparatuur
    In sommige gevallen kan zout helpen om de vorstgevoeligheid van het water iets te verminderen. Dit betekent echter niet dat de vijver niet kan bevriezen, maar het kan wel net dat beetje verschil maken om bijvoorbeeld leidingen of een filterpomp te beschermen tegen vorst.

Nadelen van zout in de vijver in de winter

Hoewel zout voordelen biedt, zijn er ook enkele serieuze nadelen en risico’s waar vijverliefhebbers rekening mee moeten houden.

  1. Risico op opbouw van schadelijke concentraties
    Zout verdampt niet zoals water, wat betekent dat het zich kan ophopen. Bij herhaald gebruik kan een teveel aan zout schadelijk zijn voor de vissen en planten in de vijver. Het toevoegen van zout zonder te weten hoeveel er al in het water zit, kan leiden tot een gevaarlijk hoge concentratie, vooral in gesloten systemen.
  2. Negatief effect op vijverplanten
    De meeste vijverplanten zijn niet bestand tegen zout, zelfs niet in lage concentraties. Zout droogt ook waterplanten uit. Omdat het de waterbalans in hun cellen verstoort sterven ze af. In een natuurlijke vijver met planten kan het toevoegen van zout dus schadelijk zijn voor de vegetatie en de biodiversiteit van de vijver.
  3. Impact op de natuurlijke vijveromgeving
    Wanneer het water in de vijver overstroomt, kan zout terechtkomen in de bodem rondom de vijver, wat schadelijk kan zijn voor andere planten en dieren. Vooral voor natuurvijvers en vijvers met omringende flora is het gebruik van zout risicovol.
  4. Onvoldoende Bescherming tegen Vorst
    Hoewel zout de vorstgevoeligheid iets verlaagt, biedt het geen volledige bescherming tegen bevriezing bij de gebruikte concentraties.


Hoe Zout Veilig Te Gebruiken in de Vijver?

Voor wie ervoor kiest om zout te gebruiken, zijn er een paar belangrijke richtlijnen om ervoor te zorgen dat het veilig gebeurt.

  1. Gebruik de juiste concentratie
    Een lage concentratie, meestal niet meer dan 0,1-0,3% (1-3 gram per liter), wordt aanbevolen. Deze dosering is laag genoeg om te helpen zonder de vissen en planten te schaden. Zorg ervoor dat je het zout geleidelijk toevoegt en het goed mengt met het water.
  2. Controleer regelmatig de zoutconcentratie
    Een zoutmeter kan helpen om de concentratie in de gaten te houden. Zo kun je voorkomen dat je vijver te zout wordt na bijvoorbeeld waterverdamping.
  3. Gebruik zout alleen in specifieke gevallen
    Zout aan lage concentraties is geen medicijn. Sterken nog, bepaalde parasieten vinden een beetje zout geweldig. Ook zijn er een aantal medicijnen die giftig worden in een vijver met zout. Wil je zout gebruiken als medicijn  doe het dan liever aan een hoge concentratie en in aan apart bad.
  4. Kies voor aquariumspecifiek vijverzout
    Gebruik alleen speciaal vijverzout zonder toevoegingen. Keukenzout bevat vaak antiklontermiddelen die schadelijk kunnen zijn voor vissen en het water.

Alternatieven voor Zout in de Winter

Voor veel vijvers zijn er betere manieren om vissen en vijverinstallaties gezond te houden zonder zout toe te voegen. Enkele van de beste alternatieven zijn:

  • Gebruik een ijsvrijhouder of verwarmde luchtpomp: Hiermee kun je een deel van het vijveroppervlak ijsvrij houden, wat belangrijk is voor de gasuitwisseling in de vijver.
  • Onderhoud je filter en pomp zorgvuldig: Controleer of je filter en pomp goed werken, zodat je altijd een schone en goed beluchte vijver hebt, zelfs in de winter.
  • Plaats een net of andere afdekking: Dit voorkomt dat bladeren in de vijver vallen, waardoor de waterkwaliteit behouden blijft en de kans op schadelijke stoffen wordt verminderd.

Conclusie: wel of geen zout in de winter?

Het gebruik van zout in de vijver kan zeker helpen in specifieke situaties, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Bij Koi&co raden we aan om zorgvuldig te overwegen of zout de juiste oplossing is voor jouw vijver. Heb je een vijver zonder planten en alleen vissen die baat hebben bij zout? Dan kan een lage dosis zout in de winterperiode zinvol zijn. In alle andere gevallen kun je het beste kijken naar alternatieve manieren om je vijver winterklaar te maken. Wanneer je één keer per jaar, net voor de winter, zout in het water doet dan helpt het  je vissen en tegen het voorjaar is het zout toch verdund door de regen. Op die manier zijn er eigenlijk enkel voordelen en geen nadelen.

We staan steeds klaar om je te helpen met persoonlijk advies over winteronderhoud en het gebruik van zout in jouw vijver. Kom langs bij Koi&co en ontdek hoe je jouw vijver gezond en mooi kunt houden, ook tijdens de koudste maanden van het jaar!