Hoe houd ik de waterkwaliteit van mijn zwemvijver in orde?
Om een zwemvijver gedurende het hele jaar in balans te houden, raden we aan om regelmatig de waterparameters te analyseren en indien nodig bij te sturen.
Het grote verschil met een zwembad is dat er geen, voor mens en milieu, schadelijke producten gebruikt worden om het water schoon te houden. De waterzuivering gebeurt door middel van planten (fytozuivering) en op bacteriën. Om de afbraak van organisch materiaal in een natuurlijk zwembad te versnellen, worden specifieke bacteriën gebruikt. De gewone bacteriën die ammoniak en nitriet afbreken in koi- of andere vijvers zijn in deze minder nuttig.
Je kan de verschillende tests zelf uitvoeren of je komt met een staaltje langs bij koi & co waar we met plezier het water nakijken en ook metten kunnen helpen met de remediering.
Welke parameters zijn belangrijk voor een zwemvijver?
- De globale hardheid (GH) minstens 12°
- De carbonaat hardheid (KH) minstens 6° tijdens het groeisezoen van de waterplanten minstens 10°
- De zuurtegraad (pH) tussen de 6.8° en de 8.3°. De pH enkel aanpassen als de KH hoog genoeg is, anders is de pH niet stabiel.
- Nitriet (NO2) 0
- Nitraat (NO3) zo laag mogelijk. Minder dan 50ppm.
- Fosfaat (PO4) zo laag mogelijk. Minder dan 0.5ppm.
- Sporenelementen zijn erg belangrijk voor de plantengroei, maar eigenlijk in de praktijk onmogelijk zelf te meten.
Mineralen en sporenelementen zijn essentieel voor de gezondheid en het evenwicht van het biologische zwembad. Ammoniak en ammonium moeten eerst worden afgebroken door bacteriën tot nitrieten en vervolgens tot nitraten en uiteindelijk tot diverse onschadelijke stikstofhoudende resten die dan op hun beurt geneutraliseerd worden door de waterplanten in de filter. Een goede waterkwaliteit helpt ook bij het beperken van slibophoping en de groei van algen in je vijver. Het is ook belangrijk om slib verwerkende bacteriën te gebruiken in de plantenfilter. Zeker wanneer je nog werkt met een downflow filter. Deze filters zijn in tegenstelling tot de upflow filters veel vatbaarder om dicht te slaan omdat je ze niet kan spoelen.
Bij de aanleg hoeft het dan ook geen twee jaar te duren om een natuurlijk evenwicht te creëren tussen planten en de zwemzone. Als alles goed gaat, controleer dan meerdere keren per jaar de essentiële waarden zoals hierboven vermeld. Een belangrijkste moment is februari maart, net voor het ontwaken van de natuur.
Nog te vaak horen we bij Koi & co mijn vijver is niet meer proper te krijgen en ik denk dat mijn pomp stuk is want ze trekt lucht. We vragen dan steevast “ Wanneer is het water nagekeken en welke bacteriën gebruik je?”. Te dikwijls is het antwoord vaag en iets in de zin van “Het water is in orde gezet bij de aanleg en ik heb er nog nooit bacteriën ingedaan want er zitten toch vanzelf genoeg in.” Als alles achteraf beter gaat met de vijver zijn net die klanten de beste ambassadeurs van de juiste producten. Als je bacteriën gebruikt merk je niet veel. Je merkt vooral als je ze niet gebruikt.