Waterlelies planten in 5 stappen
Waterlelies spreken tot de verbeelding. Voor vele vijverliefhebbers maken ze ontegensprekelijk deel uit van een geslaagde waterpartij. Wie een goed groeiende en mooi bloeiende waterlelie wil, kan best rekening houden met een aantal vuistregels voor het planten of potten van waterlelies.
Een schitterend bloeiende waterlelie maakt het plaatje van een tuinvijver helemaal af. Aangezien de meeste Nymphaea’s in aankoop duurder zijn dan de gebruikelijke vijverplanten, is het belangrijk dat ze op de correcte manier in de vijver worden geplant. Onderstaande 5 stappen verhogen alvast jouw kans op een succesvol bloeiende lelie.
#1 Kies de juiste waterlelie voor jouw vijver
Waterlelies bestaan in alle soorten en formaten. Naast jouw persoonlijke voorkeur zoals kleur of geur, is het belangrijk om een lelie te kiezen die past bij jouw vijver. Hou daarbij niet alleen rekening met de afmetingen maar ook met de diepte. Bij aankoop is elke waterlelie voorzien van een steekkaart waarop je o.a. informatie over de waterdiepte en kleur kan terugvinden. Vermijd bij het kiezen van een waterlelie de tropische soorten. Deze hebben in ons klimaat nauwelijks kans om te overleven.
Is jouw vijver eerder aan de kleine kant, kies dan voor een traag-groeiende leliesoort die ook op geringe diepte goed gedijt. De bladeren en bloemen van planten zijn vaak kleiner. Geschikte soorten hiervoor zijn de Nymphaea ‘Pygmaea’-variëteiten (letterlijk: dwerglelies) waarvan de Nymphaea ‘Pygmaea Alba’ of ‘Pygmaea Rubra’ wellicht de bekendste zijn.
#2 Zorg voor de juiste voedingsbodem
De ontwikkeling van een waterlelie is voor een groot deel afhankelijk van de voedingsbodem waarin de wortelknol is geplant. Een krachtig ontwikkelde wortelknol vormt namelijk gezonde bladeren en geeft veel bloemen. Gebruik daarom speciaal voorziene lelieaarde (vb. Lelite) wanneer je een waterlelie in de vijver plaatst. Deze aarde bevat belangrijke bouwstoffen voor een optimale groei, bladontwikkeling en bloemzetting. De luchtige samenstelling zorgt voor een goede watercirculatie langs de wortelknol en voorkomt verstikking van de wortels zodat ze optimaal de nodige voedingstoffen uit het water kunnen halen. De toegevoegde blauwklei stimuleert dan weer een krachtige wortelgroei.
#3 Gebruik een voldoende ruime plantenmand
Een plantenmand zorgt ervoor dat de waterlelie niet over de hele vijver woekert en vergemakkelijkt ook het onderhoud ervan. Wil je je waterlelie alle kansen geven om goed te groeien, zorg dan voor een voldoende ruime plantenmand. Hou daarom rekening met een minimumafmeting van 30cm x 30cm. In de plantenmand breng je vervolgens een inlegdoek van geperforeerd plastic of jutte aan om het uitspoelen van de aarde te voorkomen. Tot slot dek je de kluit af met grind of substraat.
#4 Kies de meest geschikte plek in de vijver
Waterlelies gedijen niet goed in bewegend water. Van nature groeien zij in stilstaand water waardoor je hen best zo ver mogelijk van een fontein of waterval vandaan plaatst. Plaats je waterlelie op het meest zonnige plekje van je vijver. Alleen wanneer de zon schijnt zullen alle bladeren mooi openen.
#5 Plaats de lelie op de juiste diepte
De diepte waarop je jouw waterlelie het beste plaatst is afhankelijk van soort tot soort. In de meeste gevallen staat dit vermeld op de steekkaart. In principe kan je ook een jonge waterlelie meteen op het diepste punt plaatsen. Hou er in dat geval wel rekening mee dat het enige tijd zal vragen voor de waterlelie om aan het wateroppervlak te verschijnen. Sommige mensen kiezen er daarom voor om een jonge waterlelie trapsgewijs dieper te plaatsen wat minder energie vraagt van de plant waardoor hij ook sneller kan groeien.
Wij hebben permanent 20 soorten waterlelies in voorraad en geven je graag advies over welke lelie het beste bij jouw vijver past.