HOE KRIJG IK HET GROENE WATER IN MIJN VIJVER OPNIEUW HELDER?


Groen water wordt veroorzaakt door de bloei van eencellige groene algen die zich onder invloed van het zonlicht, de watertemperatuur en de aanwezige nutriënten, razendsnel kunnen vermenigvuldigen. Dit leidt tot zogenaamde ‘erwtensoep’. Onschadelijk voor de vissen, maar onaangenaam om te zien.  De planten die boven het wateroppervlak komen hebben er geen last van maar zuurstofplanten wordt alle licht ontnomen.

Zoals bij alles wat met de vijver te maken heeft is de eerste regel: optimaliseer de waterwaarden (GH, KH, PH). Heeft u daarbij hulp nodig, kom dan gerust bij ons langs voor een gratis analyse van uw vijverwater.

De eenvoudigste manier om het groene water in uw vijver aan te pakken is het plaatsen van een aangepast UVC toestel. Deze zorgt ervoor dat het probleem in een tijdpanne van zo’n 10 dagen verholpen is. Hou er wel rekening mee dat zelfs de betere lampen een levensduur hebben van om en bij de 6 maanden. In de praktijk betekent dit dat ze minstens 1 keer per jaar, bij voorkeur in het voorjaar, vervangen dienen te worden. Al te vaak horen we dat een UVC toestel niet helpt, ondanks het feit dat de lamp nog brandt. De UVC lamp zelf kan nog jaren branden maar ze is totaal niet meer werkzaam omdat de nodige frequentie van UV licht niet meer aanwezig is.

Heeft u geen filter voor uw vijver, dan zit er maar één ding op: streven naar het delicate evenwicht tussen de belasting van uw vijver en de aanwezige planten.

Een nieuwe ontwikkeling zijn de ozontoestellen. Wij hebben reeds enkele jaren ervaring met deze nieuwe technologie en de prijzen van de toestellen zijn nu een stuk betaalbaarder geworden. Een groot voordeel van ozonfiltering is dat niet enkel groen water bestreden wordt, maar dat ook alle organische stoffen worden geoxideerd. Dit zorgt ervoor dat u geen geelbruin water meer heeft en dat het slib in de vijver voor een belangrijk deel verdwijnt. Tevens gaat de biologische werking in de filter er aanzienlijk op vooruit.