Opgelet voor zuurstofgebrek in de vijver
Het wordt de komende dagen bijzonder warm. Door de stijgende watertemperatuur zullen een aantal vijvers hierdoor te maken krijgen met zuurstofgebrek. Ook wie ruim voldoende bacteriën toevoegt aan het vijverwater blijft niet altijd gespaard. Vooral onweerachtig weer met de daarbij behorende luchtdrukdaling vormen een risico. Wie steuren en windes heeft moeten dus extra voorzichtig zijn. Grijp tijdig in wanneer vissen lusteloos zijn of zich verdringen op een plek waar er meer beweging in het water is.
Een vijver moet niet alleen zuurstof opnemen uit de lucht. Hij moet ook koolstofdioxide en eventueel waterstofsulfide vrijgeven aan de lucht. Bij stilstaand water gebeurt deze uitwisseling van gassen enkel aan het wateroppervlak. Om het oppervlak voor deze uitwisseling te vergroten is het belangrijk om het relatief zuurstofarme onderste water in jouw vijver, te laten circuleren door middel van een beekloop, waterval, fontein of luchtpomp. Een hoger percentage zuurstof in het water zorgt voor gelukkigere vissen en helpt de bacteriën in bodem en filter bij de afbraak van afvalstoffen.
Merk je iets abnormaals op? Probeer dan erger te voorkomen en kom gerust even langs met een staaltje van jouw vijverwater of advies bij de aanschaf van een vijverluchtpomp.