Waarom je beter geen goudwinden in een te kleine (zwem)vijver zet

Deze levendige vissen zijn erg populair vanwege hun opvallende kleuren en het feit dat het hele actieve vissen zijn. Bij de keuze van goud-, blauw- of zilverwinden moeten we wel een kleine kanttekening maken. Op het web en in tuincentra worden winden nog steeds aanbevolen als de ideale vis voor een vijver met beperkte filtering of om een zwemvijver muggen vrij te houden. Dit berust eigenlijk op een gebrek aan kennis. In dit blogbericht bespreken we waarom je beter geen goudwinden in een te kleine vijver kunt plaatsen en welke problemen dit kan veroorzaken.

Wat zijn goudwinden?

Goudwinden (Leuciscus idus) zijn een variant van de winde, een zoetwatervis die oorspronkelijk voorkomt in Europa en delen van Azië. Ze staan bekend om hun slanke, torpedovormige lichamen en prachtige metaalachtige kleuren, variërend van oranje, blauw en soms zilver. Goudwinden zijn sociale vissen die graag in groepen leven. Minder dan 6 exemplaren is niet aangewezen. Ze zijn inheems en dus winterhard, kunnen verschillende wateromstandigheden verdragen en worden meestal vrij groot, vaak tot wel 50cm.U ziet de bui al hangen.

De rol van vijvergrootte

Een van de belangrijkste factoren bij het houden van goudwinden is de grootte van de vijver. Deze vissen hebben veel ruimte nodig om te zwemmen en hun natuurlijke gedrag te vertonen. Het plaatsen van goudwinden in een te kleine vijver kan leiden tot verschillende problemen, zowel voor de vissen als voor de gezondheid van de vijver.

  1. Ruimtegebrek: Goudwinden zijn actieve zwemmers en hebben voldoende ruimte nodig om te bewegen. In een te kleine vijver kunnen ze niet de beweging en activiteit krijgen die ze nodig hebben, wat kan leiden tot stress en een verminderde weerstand tegen ziekten. Daarom raden wij, bij koi&co, steeds af om winden in een vijver van minder dan 6m lang, liever nog meer dan 10m, te huisvesten. Al te vaak horen we “Mijn winden zijn uit de vijver gesprongen”. Grotere exemplaren zoeken nu eenmaal naar meer levensruimte.
  2. Waterkwaliteit: Een kleine vijver heeft een beperkte watercapaciteit, wat betekent dat de waterkwaliteit sneller kan verslechteren. Goudwinden produceren, net als andere vissen, afvalstoffen zoals ammoniak. In een kleine vijver kunnen deze stoffen snel ophopen, wat leidt tot toxische omstandigheden voor de vissen. Dit is nog wel te verhelpen door de plaatsing van de juiste filterinstallatie.
  3. Zuurstoftekort: Omdat goudwinden grote vissen zijn die veel zuurstof nodig hebben, kan een te kleine vijver leiden tot zuurstoftekort, vooral in de warme zomermaanden. Winden zijn samen met steuren gevoeliger omdat ze van nature voorkomen in stromend water.
  4. Overbevolking: Het plaatsen van te veel goudwinden in een kleine vijver leidt al snel tot overbevolking. Dit verhoogt de concurrentie om voedsel en ruimte, wat kan leiden tot agressief gedrag en een verhoogd risico op ziektes.

Wat is de ideale vijvergrootte?

Om goudwinden een gezond en gelukkig leven te bieden, is het aan te raden om een vijver te hebben van minimaal 20.000 liter water. Dit geeft de vissen voldoende ruimte om te zwemmen en zorgt voor een stabiele omgeving met een goede waterkwaliteit. Bovendien moet de vijver voldoende diepte hebben (minstens 90 cm), zodat de watertemperatuur stabiel blijft zowel in de zomer als in de winter. Bij temperaturen is het aan te raden om een extra luchtpomp te voorzien. Niet zoiets op zonne energie, maar een betrouwbaar model

Conclusie

Hoewel goudwinden prachtige toevoegingen aan een vijver kunnen zijn, is het cruciaal om ze de juiste leefomgeving te bieden. Een te kleine vijver kan leiden tot stress, slechte waterkwaliteit, zuurstoftekort en overbevolking, wat allemaal de gezondheid van de vissen in gevaar brengt. Ofwel kiest u voor een grotere vijver ofwel voor alternatieven zoals goudrietvoorn, elrits, regenboogelrits enz Bij koi&co hebben we steeds soorten die we kunnen aanbieden.